Kiezen voor een krediet of een persoonlijke lening?

Sluit een persoonlijke lening af om een leuke aanwinst aan te schaffen voor jouw persoonlijk gebruik. Een persoonlijke lening is vaak een iets grotere lening waarvoor men bij de bank een lening moet afsluiten. Dit kan ook betekenen dat er een doorlopend krediet wordt afgesloten om zo de persoonlijke lening te kunnen financieren. Door het afsluiten van een persoonlijke lening kun je net even dat extra’s uitgeven om iets leuks te doen of te kopen. Iedereen wil zich zelf weleens laten verwennen. Neem ook een persoonlijke lening of sluit je doorlopende krediet over zodat je tegen een gunstig rente tarief geld kunt uitgeven.

Rente vergoeding

Leningen die niet worden aangegaan voor hypotheken zoals de persoonlijke lening, vragen uiteraard meer relatief meer rente vergoeding. Het is dan ook van belang om de verschillende persoonlijke lening aanbieders te vergelijken omdat per aanbieder andere rente niveaus in rekening worden gebracht. Kies verstandig bij het aangaan van een persoonlijke lening omdat je bij een hoge lening per maand vele tientallen of honderden euro’s kunt besparen. Dat kun je dan beter gebruiken om de persoonlijke lening af te lossen zodat de kosten minimaal zijn.

Aflossings programma

Veelal wordt een persoonlijke lening aangegaan voor een bepaalde periode. In die periode kun je:

  • iedere maand een deel aflossen zodat je na looptijd geen schuld meer hebt. Het is dan de vraag of je het lineair aflost, via de annuïteiten methode of dat je per maand bekijkt hoeveel je gaat aflossen;
  • na looptijd het complete bedrag in een keer aflost omdat dan het geïnvesteerde geld mogelijk conform afspraak bij je retour komt.

Het is dus noodzaak om erbij stil te staan hoe je wilt gaan aflossen. Met een aflossings programma kun je vooraf aan de geld verstrekker duidelijk maken hoe je het geld aan hen terug betaald, inclusief de interest vergoeding per maand.

Doorlopend krediet

Een speciale vorm van een persoonlijke lening is het doorlopende krediet. Daarbij wordt je een maximaal leenbedrag toegezegd waartoe een rekening wordt opengesteld. Heb je geld nodig dan kun je dat geld altijd van het doorlopende krediet gebruiken. Je bepaalt daarbij zelf:

  • wanneer je het geld gebruikt;
  • hoelang je de lening aangaat;
  • en hoe snel je weer terug betaalt.

Zodoende kun je optimaal profiteren van een doorlopend krediet omdat je daarmee
een zeer flexibele persoonlijke lening hebt verkregen. Ook jij kunt zelf beslissen wanneer je een bepaalde hoeveelheid geld nodig hebt door daartoe een persoonlijke lening in de vorm van een doorlopend krediet aan te vragen.

Oversluiten

Heb je reeds bij een bepaalde bank een persoonlijke lening lopen dan kun je deze zondermeer laten oversluiten. Dit geldt zowel voor de normale persoonlijke lening, maar ook bij doorlopende kredieten. Bij een andere aanbieder hoef je mogelijk minder rente vergoeding te betalen, maar het kan ook betekenen dat je een hoger bedrag kunt nemen. Profiteer van de mogelijkheden voor het verkrijgen van een persoonlijke lening door daartoe meerdere aanbieders te vergelijken. Bedenk vooraf eveneens of het noodzakelijk is om een tussen persoon in te schakelen omdat juist tussen personen eveneens een graantje willen hebben van jouw maandelijkse onkosten. Bespaar dus ook door jouw persoonlijke lening of doorlopende krediet rechtstreeks met jouw bank of geldverstrekker te regelen.