Een doorlopend krediet als vorm van lening

Een doorlopend krediet is een lening waarbij een consument gebruik kan maken van een leensom. Hierbij wordt een bestedingslimiet afgesproken waar binnen de consument vrij is om op te nemen. Dit kunnen meerdere kleine bedragen zijn maar de consument kan er ook voor kiezen om het gehele bedrag in een keer op te nemen. In de tussentijd kan de consument ook bedrag aflossen van het doorlopend krediet die hij later ook weer kan opnemen.

Maximaal lenen met een doorlopend krediet

Wanneer u een doorlopend krediet afsluit dan wordt er ook een bestedingslimiet afgesproken. U kunt dus zelf kiezen hoe hoog deze bestedingslimiet is. Wanneer u dus een doorlopend krediet wil afsluiten omdat u maximaal wilt gaan lenen dan is het verstandig om deze bestedingslimiet zo hoog mogelijk te leggen.

Wanneer u uw bestedingslimiet zo hoog mogelijk heeft gelegd dan komt die vaak neer op zo’n 75.000 euro. De maximale bestedingslimiet kan overigens per bank verschillen dus wanneer u wilt gaan voor de bank met de maximale bestedingslimiet dan is het zaak dat u de verschillende aanbieders van doorlopende kredieten goed met elkaar vergelijkt en hier op let.

Belangrijke aspecten kredieten

Verder kunt u tijdens het vergelijken tevens letten op andere belangrijke zaken zoals daar zijn:

  • Rente van het doorlopend krediet
  • Betrouwbaarheid van de aanbieder van het doorlopend krediet
  • Looptijd van het doorlopend krediet

Voordelen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen. Een voordeel van een doorlopend krediet is dat je zonder boete mag aflossen op uw doorlopend krediet en dat het afgeloste bedrag later weer opgenomen kan worden. Daarnaast kunt u de looptijd verkorten door tussentijds extra af te lossen.

Nadelen doorlopend krediet

Een nadeel van het doorlopend krediet is dat het vaak duurder is dan bijvoorbeeld een hypothecaire lening. Ook is een persoonlijke lening vaak iets goedkoper dan een doorlopend krediet en veel mensen kiezen daarom ook vaak voor de persoonlijke lening, die op zich veel weg heeft van het doorlopend krediet.