Het afsluiten van een doorlopende lening

Wanneer u hebt besloten dat een doorlopende lening voor u een ideale manier is om tijdelijk wat meer financiële ruimte te creëren dan is het belangrijk dat u zich goed oriënteert op de mogelijkheden voordat u een doorlopende lening af gaat sluiten. Zo kunnen er nogal eens behoorlijke verschillen zijn in doorlopende leningen en ook als het gaat om aanbieders kunnen er nogal wat verschillen zijn.

Verschillen tussen leningen

U kunt hierbij letten op de volgende factoren:

  • Looptijd van de doorlopende lening
  • Rente van de doorlopende lening
  • Voorwaarden van de doorlopende lening
  • Betrouwbaarheid van de kredietverstrekker

Wat is een doorlopende lening

Een doorlopende lening is een consumptieve kredietvorm die een consument kan afsluiten bij een bank of andere kredietverstrekker.

Bij doorlopende lening wordt een looptijd en een leensom afgesproken en vastgelegd in de leenovereenkomst. Deze leensom mag de consument opnemen en aflossen wanneer hij wil en reeds afgeloste bedrag kunnen opnieuw worden opgenomen. Daarnaast kan de consument zelf bepalen of hij enkele keren een deel opneemt of in een keer het geheel.

Looptijd lening

Voor veel mensen is de rente die men moet betalen over de doorlopende lening van grootste importantie. Aangezien de rente uiteindelijk ook bepaalt hoe duur een doorlopend krediet zal zijn is dit ook logisch. Echter is het niet geheel onverstandig om ook de overige factoren in de gaten te houden. Over het algemeen wordt een doorlopende lening voor lange tijd afgesloten dus het is belangrijk dat men een goede beslissing maakt.

Doorlopende lening onderbrengen in een hypotheek

Het is in principe mogelijk om een doorlopende lening onder te brengen in een een hypotheek. Dit houdt in dat u een deel van uw doorlopende lening of de gehele doorlopende lening aflost met het hypotheekbedrag dat u leent. Houdt er rekening mee dat de rente voor dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar is tenzij het is opgenomen voor een verbouwing.

Overwaarde woning

Doorgaans heeft men echter bij het afsluiten van een hypotheek voor de aanschaf van een woning weinig ruimte om hierin een doorlopende lening onder te brengen. Het is wel mogelijk om een doorlopende lening onder te brengen in uw hypotheek wanneer u gebruik maakt van de overwaarde van de woning.