Het oversluiten van een lening

Wanneer een huishouden of een persoon meerdere leningen heeft lopen, wat regelmatig voorkomt, dan is er de optie om een of meerdere van deze leningen over te sluiten.

Stel dat iemand een lening heeft afgesloten voor een nieuwe auto en enige tijd later een aankoop financiert met afbetaling dan is er al sprake van meerdere leningen.

Het kan voor deze mensen voordelen hebben om een lening over te sluiten.

Waarom het oversluiten van leningen

Wanneer men in het bezit is van meerdere kleinere leningen dan betaalt men vaak meer kosten in de vorm van rente dan wanneer men een grote lening zou afsluiten. Wat men dus probeert te bereiken met het oversluiten van leningen is om alle leningen over te sluiten naar een kredietverstrekker waardoor men in feite een grote lening creëert. Zo heeft u één grote lening lopen met relatief lage kosten in plaats van meerdere kleine leningen verspreid bij verschillende kredietverstrekkers met relatief hoge kosten.

Oversluitkosten bij oversluiten leningen

Wanneer men een lening oversluit dan het zijn dat er sprake is van zogeheten oversluit-kosten. Dit zijn de kosten die moeten worden gemaakt om de huidige leningen vervroegd af te lossen en over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. Het kan ook gezien worden als een soort van boete die men moet betalen. Het is dus belangrijk dat het voordeel dat u kunt behalen bij het oversluiten van een of meerdere leningen groter is dan de kosten die u hiervoor moet betalen.

Hogere lening afsluiten bij oversluiten

Een bijkomend nadeel waar veel mensen mee te maken krijgen bij het oversluiten van een of meerdere leningen is dat men direct maar een hogere lening afsluit. Dit is mogelijk en geeft deze mensen inderdaad op dat moment wat extra geld in handen echter zal uw totale schuld vanzelfsprekend ook toenemen. Hierdoor betaalt u dus ook meer rente en dit zou het voordeel van het oversluiten van de leningen ook kunnen opheffen.

Langere looptijd bij oversluiten leningen

Tenslotte is het mogelijk dat de nieuwe kredietverstrekker een langere looptijd hanteert over de nieuwe lening. Dit houdt in dat u minder hoeft te betalen per maand omdat de totale kosten worden verspreid over een langere periode. Houdt er echter wel rekening mee dat het totale bedrag dat u moet betalen vaak hoger is omdat u een stuk langer bezig bent met het aflossen. Men spreekt hierbij vaak over optisch voordeel omdat het in eerste instantie gunstig lijkt (lagere maandlasten) maar achteraf ongunstig is (hogere totale lasten).